środa, 13 maja 2015

Wiosenna lemoniada

Wraz z nadejściem wiosny pojawiają się pierwsze warzywa i owoce. Wśród tych drugich bardzo popularny jest rabarbar. Można go dodawać do wielu kulinarnych wytworów, u mnie jest podstawą pysznej, orzeźwiającej lemoniady.




Składniki:
- rabarbar
- jabłka
- mięta
- stewia / miód / cukier

Specjalnie nie podałem ilości owoców, ponieważ za każdym razem do garnka lecą różne ilości, choć proporcje mniej więcej wyglądają tak: 1/2 kg rabarbaru, 2 jabłka, kilka gałązek mięty i stewia do smaku. Ja używam takiej suszonej (liście), oczywiście lemoniadę możecie osłodzić również i zwykłym cukrem. To już zależy od Waszych upodobań. Pamiętajcie tylko, że ma być ona orzeźwiająca, a nie słodka niczym syrop :-). Wszystkie produkty dokładnie myjemy, ja ani jabłek ani rabarbaru nie obieram. Pokrojone wrzucamy do garnka, dodajemy miętę, stewię i zalewamy wodą. Całość zagotowujemy, trzymamy na małym ogniu przez 5-10 minut, po czym wyłączamy gaz, przykrywamy pokrywką i po 30 minutach przelewamy do dzbanka/butelki i pozostawiamy do wystygnięcia. Słodko - kwaśna, z dodatkowym aromatem mięty lemoniada na pewno znajdzie wielu amatorów, szczególnie w cieplejsze majowe dni.  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...