wtorek, 21 lipca 2015

Mizeria z cukinii

Większość z Was jak słyszy mizeria, to myśli śmietana i ogórek. To rzeczywiście klasyczne połączenie tego dodatku do domowego obiadu, ja jednak spróbowałem zamiast ogórka cukinii. Dołożyłem do tego kilka prostych składników i wyszła fajna alternatywa dla tradycyjnej mizerii, którą możecie zrobić do najbliższego obiadu zaskakując tym swoich domowników.



Składniki:
- 1 młoda cukinia
- 2 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku
- 280g śmietany 12%
- 120g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz

Cukinia musi być koniecznie młoda, czyli niewielkich rozmiarów. Im starsza, tym skóra jest grubsza i twardsza. Ścieramy ją na tarce lub cienko kroimy nożem, oczywiście w plastry. Dodajemy sól, pieprz, cukier i ocet, mieszamy i pozostawiamy na kwadrans w lodówce. Przed podaniem dodajemy śmietanę i jogurt oraz szczypiorek, mieszamy, doprawiamy ewentualnie do smaku i gotowe.  


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...