czwartek, 9 lipca 2015

Fartalle w sosie carbonara z bobem

Jeśli chodzi o makarony to mój ulubiony to penne. Jeśli chodzi o sosy, to zdecydowanie boloński. Na drugim miejscu jest fartalle czyli popularne wstążki, a sos to carbonara. Pamiętam, że kiedyś w jednym ze swoich programów Jamie Olivier właśnie do carbonary dodał świeżej mięty więc i ja postanowiłem to zrobić. Dodatkowo do całości wrzuciłem bób, który okazało się idealnie pasował do zestawu z wędzonym boczkiem.



Składniki:
- 250g makaronu fartalle
- 150g bobu
- 10 plastrów wędzonego boczku
- 1 jajko
- 100ml śmietany 30%
- kilka listków świeżej mięty
- parmezan do starcia
- sól
- pieprz

Bób gotujemy w osolonej wodzie, a następnie wydobywamy ze skórek. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po jego ugotowaniu i odcedzeniu na patelni podsmażamy pokrojone w średnie kawałki boczek, do którego następnie dodajemy ugotowany makaron. Chwilę później dodajemy listki mięty (porwane w palcach oddadzą więcej aromatu) i wyłuskany bób. Kiedy znad patelni wydobędzie się charakterystyczny aromat mięty wyłączamy ogień, a w miseczce mieszamy jajko ze śmietaną (z dodatkiem soli i pieprzu). Kiedy zawartość patelni lekko przestygnie wlewamy sos, chwile mieszamy, wykładamy na talerz i posypujemy tartym parmezanem. Jajko ze śmietaną dodajemy na wyłączonym ogniu dlatego, żeby jajko się nie ścięło. Sos ma otulić składniki a nie je związać na twardo. Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...