Po 3 latach gotowania jednej i tej samej (aczkolwiek pysznej) zupy pomidorowej, nastał czas na jej modyfikację. Jako, że mamy jesień, dni co raz chłodniejsze, to przygotowałem rozgrzewający krem z pomidorów. Na bazie tradycyjnego rosołu, z czosnkiem, cebulą i ... a sami zobaczcie.
Składniki:
- 500 ml wywaru drobiowego
- 4 duże pomirdory
- 1 papryczka chilli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka miodu gryczanego
- 1 łyżka świeżej bazylii
- sól
Wywar przygotowujemy z 2 udek kurczaka, kawałka kości wieprzowej, włoszczyzny i cebuli. Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, 3 listki laurowe i łyżeczkę soli. I to wszystko. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Smak rosołu chyba każdy zna, więc kiedy wywar będzie gotowy, wyjmujemy mięso oraz warzywa i przelewamy go przez sito o drobnych oczkach. Następnie dodajemy posiekany czosnek, papryczkę chilli, cebulę, pomidory bez skóry, bazylię i miód. Gotujemy ok. 20-30 minut. Przy pomocy blendera miksujemy całość. Dodajemy kawałeczki kurczaka z wywaru oraz mleczko kokosowe. Gotujemy kolejne 10 minut, doprawiamy do smaku solą i gotowe. Rozgrzewający, aromatyczny, mega pożywny jesienny krem z pomidorów gotowy. Smacznego!
Mmm, mam ostatnio ogromną chęć na pomidorówkę :)
OdpowiedzUsuńPolecam :-)
Usuń