U nas w domu bardzo lubimy kotlety mielone, takie tradycyjne, takie jak >>>tutaj<<<. Jednak czasem trzeba popuścić wodze fantazji i na bazie takich klopsików zrobić coś innego. I tak powstały właśnie klopsiki w sosie pomidorowym, a właściwie kokosowo - pomidorowym. Znakomita alternatywa dla tradycyjnych mielonych, idealne do podanie z makaronem albo ryżem.
Składniki na klopsiki:
- 250g mielonej szynki
- 250g mielonej karkówki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki czarnuszki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- łyżka oliwy
- masło
- sól
- pieprz
Składniki na sos:
- 1 czerwona papryka
- 1 mała papryka chilli
- 1 mały por
- 2 średnie ogórki konserwowe
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 200g mleczka kokosowego
- sól
- pieprz
Składniki na klopsiki mieszamy ze sobą i odpowiednio doprawiamy (drobno pokrojoną cebulę warto wcześniej podsmażyć na maśle). Smakiem idziemy w klasyczne mielone. Kiedy mięso jest gotowe formujemy małe kulki i smażymy na brązowo na maśle z dodatkiem oliwy. Kiedy klopsiki będą odpowiednio zarumienione, zdejmujemy je z patelni i na pozostały tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, drobno posiekaną chilli, po 2-3 minutach dodajemy posiekany por. Wszystko razem podsmażamy, na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Po chwili zawartość patelni zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy przecier pomidorowy oraz musztardę. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kiedy sos jest gotowy, wrzucamy wcześniej usmażone klopsiki, przykrywamy patelnię i po 5 minutach kiedy klopsiki ponownie nabiorą temperatury a jednocześnie aromatu z sosu, możemy podawać. Z makaronem, z ryżem, z ziemniakami - co kto lubi i ma akurat ochotę. Smacznego!
smakowicie wyglądają;) zapraszam na ''pulpety z płatkami owsianym zapiekane w sosie koperkowym''pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/02/zapiekane-pulpety-z-patkami-owsianymi-w.html
zrobiłam wg tego przepisu, wyszło genialnie, smak taki, że rodzina padła z wrażenia!
OdpowiedzUsuń