czwartek, 22 października 2015

Faszerowany łosoś

Daaawno na blogu nie było rybki. Głównie przez to, że mamy w domu 4-5 przepisów, które regularnie powtarzamy, ale tym razem łososia zrobiłem inaczej. Znów pojawia się dynia, są i inne dodatki, a to wszystko wsadziłem do środka tego pysznego rybiego mięska. Myślę, że ta receptura dołączy do naszych etatowych, bo danie przyrządza się szybko, a jest bardzo smaczne.



Składniki:
- 2 filety łososia ze skórą
- ok. szklanka roszponki (może być rukola czy inna sałata)
- 2 jajka
- 2 łyżeczki płatków migdałowych
- 2 ząbki czosnku
- odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki startej na drobnych oczkach dyni
- sok z cytryny
- sól
- pieprz

Umytego i osuszonego łososia rozkrawamy na pół, ale nie do końca, musi nam powstać jakby książka. Później  w środek położymy nasz farsz, który przykryjemy ponownie łososiem. Tak przygotowaną rybę skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na bok. W misce mieszamy roszponkę z jajkami, dodajemy płatki migdałowe, przeciśnięty czosnek, startą dynię oraz przyprawy. Gotowy farsz nakładamy na rozkrojonego łososia, zamykamy i wierzch ryby skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Tak przygotowanego łososia nakładamy na podwójną warstwę folii aluminiowej, w której szczelnie zamykamy rybę. Gotowe paczuszki układamy na blasze do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 25 minut. Smacznego! 




1 komentarz:

  1. Farsz zaskakujący, nie myślałam nigdy by nadziewać łososia. Ta ryba to tyle możliwości! Zobaczcie na ten przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-smazony-z-sosem-pomidorowo-imbirowym-i-frytkami-z-pieczonych-warzyw/ z tymi frytkami z pieczonych warzyw genialnie smakuje i w tym sosie jeszcze.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...