To jest bez dwóch zdań hit tego sezonu. Ogórki małosolne na sucho robi się szybko, a co ważniejsze same ogórki robią się bardzo szybko. Już po 24 godzinach można cieszyć się smakiem chrupiących i aromatycznych zielonych warzyw. Po pierwszej próbie wiem, że to właśnie tym sposobem będę je przygotowywał następnym razem.
Składniki:
- 500g małych ogórków gruntowych
- 1 łyżeczka soli
- 2 baldachy kopru
- 4-5 cm chrzanu
- 3 średnie ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki białej gorczycy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- woreczek strunowy
Ogórki myjemy dokładnie i wkładamy na 1-2 godziny do zimnej wody. Następnie dokładnie osuszamy, odcinamy końcówki i wkładamy do woreczka strunowego. Chodzi o to, aby szczelnie go zamknąć, stąd konkretnie taki rodzaj. Do ogórków dodajemy sól, gorczycę, pokrojony w cienkie plastry czosnek i chrzan, ziele angielskie rozgniatamy przed wrzuceniem do woreczka nożem, liść laurowy wrzucamy uprzednio także go krusząc.
Następnie woreczek zamykamy, wstrząsamy całością aby wszystko dokładnie się wymieszało, ponownie otwieramy, wyciskamy powietrze i znów zamykamy. To bardzo ważna czynność, starajmy się, aby w środku zostało jak najmniej powietrza. Następnie wkładamy go na 4 godziny do lodówki, a następnie wyjmujemy i pozostawiamy w kuchni w temperaturze pokojowej przez kolejne 20 godzin. Po tym czasie ogórki będą gotowe do jedzenia. Po pierwszym otwarciu woreczka koniecznie trzymamy go w lodówce, dalej zamknięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz