piątek, 5 lipca 2013

Pulpety w sosie koperkowym

Po dwóch wersjach klopsików ( po innemu i w aromatyzowanych pomidorach) przyszedł czas na pulpety, czyli klopsiki gotowane. Te w sosie koperkowym to chyba jedne z najpopularniejszych, które można spotkać na naszych talerzach. Internet, książki kucharskie, programy kulinarne są pełne przepisów na właśnie tego typu pulpety. Ja przygotowuję je dosyć często, szczególnie mając dostęp do świeżego i bojącego wyjątkowym aromatem koperku i łączę z równie charakterystycznym tymiankiem.



Składniki:
- 300g mięsa mielonego
- 100 ml śmietany 18%
- 0,5l bulionu
- 1 mała marchewka
- pół łyżeczki tymianku
- pęczek świeżego koperku
- łyżka bułki tartej
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz

Pulpety można przygotować praktycznie z każdego dostępnego mięsa mielonego. Jeśli użyjemy wieprzowiny, trzeba dodać jedno jajko. Drób jest na tyle bogaty w białko, że nie trzeba dodawać jaja, a przy okazji ułatwia to formowanie klopsików bo masa nie jest aż tak rzadka. Do mięsa dodajemy bułkę tartą, tymianek, sól i pieprz. Wilgotnymi dłońmi formujemy pulpety i odstawiamy na 15 minut do lodówki. W między czasie zagotowujemy wywar, a jeśli nie mamy takowego to 0,5l wody z kostką: połowa bulion warzywny, połowa bulion drobiowy. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę. Do wrzącego wywaru delikatnie wrzucamy pulpety i gotujemy na średnim ogniu 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z garnka i dodajemy posiekany koperek, zahartowaną śmietanę i rozpuszczoną w zimnej wodzie mąkę. Gotujemy 2-3 minuty i wrzucamy ponownie pulpety. Całość podgotowujemy jeszcze 5 minut i możemy podawać z gotowanymi ziemniaczkami i ogóreczkiem małosolnym. Smacznego!

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwe


6 komentarzy:

  1. Pyszota, i takie proste, dzisiaj u mnie na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziekuje za prosty i pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też dzisiaj skorzystam z tego przepisu - dziękuję za natchnienie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. A gdzie tu jest KOPEREK ??!! :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszędzie :-))) Na zdjęciach, w składnikach (cały pęczek) i w opisie przygotowania pulpetów :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...