piątek, 10 października 2014

Placki z dyni na ostro

Testowałem już wersję placków z cukinii oraz placków z bobu, ale powiem Wam, że te z dyni wymiatają. Zdecydowałem się je zrobić na ostro ze sporą ilością dodatków i wyszło genialnie. Jesień to czas dyni, więc jestem pewny, że w tym roku jeszcze kilka razy pojawią się na moim stole.

Składniki:
- ok. 500g dyni startej na grubych oczkach
- 2 jajka
- szklanka mąki pszennej razowej typ 2000 (+ ewentualnie 1 łyżka)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
- 150g sera feta
- garść liści rzodkiewki lub rukoli
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy do smażenia

Jedyny problem z dynią jest taki, że czasochłonne jest jej obieranie ze skóry. Im większa dynia, tym skóra jest twardsza i sprawia więcej problemów przy jej usuwaniu. Pozbawioną skóry, miąższu i pestek dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy papryki, sól, pieprz i jajka, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, posiekaną liście rzodkiewki lub rukolę, ziarna słonecznika i ponownie mieszamy. Na samym końcu wrzucamy pokruszoną fetę. Placki smażymy na rozgrzanym oleju, przed podaniem osuszamy na papierowym ręczniku. Smacznego! 




8 komentarzy:

  1. Rewelacja! Smakowały nawet ,,mięsożernemu'' mężowi

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja polecam dynię Hakaido, której nie trzeba obierać. I pomocne zamiast ścierania jest wrzucenie dyni do sokowirówki po czym połączenie soku i wytłoczyn :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też spróbuję! Ale jest już tyle odmian dyni, których skórek nie trzeba obierać, że nie jest to aż takie upierdliwe, np. hokkaido, blue hokkaido, buttercup. A z piżmowej dyni skórka super schodzi obierana zwykłą obieraczką.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadza się, hokkaido nie trzeba obierać i jest już dosyć łatwo dostępna w przeciwieństwie do np. piżmowej. A mimo wszystko wolę ścierać niż rozbierać i myć później sokowirówkę. Ostatecznie tarcie dyni idzie szybko ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...