piątek, 10 października 2014

Placki z dyni na ostro

Testowałem już wersję placków z cukinii oraz placków z bobu, ale powiem Wam, że te z dyni wymiatają. Zdecydowałem się je zrobić na ostro ze sporą ilością dodatków i wyszło genialnie. Jesień to czas dyni, więc jestem pewny, że w tym roku jeszcze kilka razy pojawią się na moim stole.

Składniki:
- ok. 500g dyni startej na grubych oczkach
- 2 jajka
- szklanka mąki pszennej razowej typ 2000 (+ ewentualnie 1 łyżka)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
- 150g sera feta
- garść liści rzodkiewki lub rukoli
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy do smażenia

Jedyny problem z dynią jest taki, że czasochłonne jest jej obieranie ze skóry. Im większa dynia, tym skóra jest twardsza i sprawia więcej problemów przy jej usuwaniu. Pozbawioną skóry, miąższu i pestek dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy papryki, sól, pieprz i jajka, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, posiekaną liście rzodkiewki lub rukolę, ziarna słonecznika i ponownie mieszamy. Na samym końcu wrzucamy pokruszoną fetę. Placki smażymy na rozgrzanym oleju, przed podaniem osuszamy na papierowym ręczniku. Smacznego! 




7 komentarzy:

  1. Rewelacja! Smakowały nawet ,,mięsożernemu'' mężowi

    OdpowiedzUsuń
  2. Też spróbuję! Ale jest już tyle odmian dyni, których skórek nie trzeba obierać, że nie jest to aż takie upierdliwe, np. hokkaido, blue hokkaido, buttercup. A z piżmowej dyni skórka super schodzi obierana zwykłą obieraczką.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadza się, hokkaido nie trzeba obierać i jest już dosyć łatwo dostępna w przeciwieństwie do np. piżmowej. A mimo wszystko wolę ścierać niż rozbierać i myć później sokowirówkę. Ostatecznie tarcie dyni idzie szybko ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...