Przyszedł czas na kolejny słodki przepis. Tym razem postanowiłem zmierzyć się z recepturą na ucierane ciasto ze śliwkami, którą znalazłem na blogu Smakowity Kąsek. Jest to na tyle popularne ciasto, że w przeciągu ostatniego tygodnia widziałem ten przepis już na kilku blogach i mimo, że ja moje lekko przeciągnąłem w piekarniku przez co było lekko suche i twardawe, to śmiało mogę je polecić.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła
- 8 jajek
- śliwki
Powyższe proporcje są dla blachy 30x20 cm. Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy jajko po jajku. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy przesianą wcześniej mąkę i proszek do pieczenia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę a na wierch kładziemy połówki śliwek. Ciasto pieczemy w temperaturze 180C przez 30-40 minut. Ponieważ mój piekarnik średnio nadaje się do pieczenia ciast i rzadko z niego coś wychodzi, to ja swoje przeciągnąłem o kilka minut przez co było lekko twardawe, ale przy odpowiednim czasie powinno wyjść delikatne i puszyste. Przepis bradzo prosty a ciasto idealne do kawy czy na deser po obiadku.
mmm uwielbiam wszelkie wypieki ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńmojepomyslynawnetrza