Kto nie lubi frytek, no kto? Chyba każdy od czasu do czasu lubi te smażone w głębokim oleju ziemniaki. Owszem, obecnie można i spróbować upiec je w piekarniku, ale trwa to bardzo długo. Frytki z selera to znakomita, przede wszystkim zdrowsza, alternatywa dla tego obiadowego dodatku. W smaku bardzo przypominają te z ziemniaka, a jeszcze lekko doprawione pasują idealnie np. do ryby czy sałatki z kurczaka.
Składniki:
- 1 seler
- 2 łyżki oliwy
- tymianek
- oregano
- sól
Seler kroimy w paski, im cieńsze, tym szybciej frytki się upieką. Pocięte frytki wrzucamy do miski, solimy, dodajemy tymianek i oregano oraz dwie łyżki oliwy. Kawałki selera dokładnie mieszamy z przyprawami i oliwą a następnie wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180C, pieczemy ok. 20-30 minut. Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz