czwartek, 25 września 2014

Pieczone warzywa z kardamonem

Na blogu ponownie nadchodzą czasy zdrowego, dietetycznego, paleo odżywiania. Oczywiście dalej będzie smacznie (przynajmniej taką mam nadzieję), ale w dużej mierze będą przez najbliższy czas królować warzywa, ryby oraz mięsa w czystej postaci. Od warzyw właśnie zaczynam. Ten przepis jest prosty ale wymaga posiadanie jednej przyprawy, która nie jest zbyt popularna, ale za to bardzo aromatyczna. Mowa o kardamonie.



Składniki:
- 4 marchwie
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- tymianek
- kardamon
- oliwa
- sól

Warzywa obieramy ze skóry. Marchew i pietruchę kroimy na cztery części, cebulę w ósemki, czosnek na połowę. Jedynie seler kroimy w większą kostkę. Do tego dodajemy 2-3 łyżki oliwy, sól, łyżeczkę tymianku i ok. 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200C. Naczynie cały czas pozostaje otwarte. W zależności od grubości warzyw czas pieczenia wydłuża się bądź skraca o 5-10 minut. Zapewniam Was, że smak tak pospolitego dodatku zaskoczy Was. Idealnie będzie to pasować do ryby, o której więcej w jutrzejszym wpisie. 


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...