Kolejny przepis na domowej roboty napój izotoniczny nie jest przypadkowy. Arbuz, oprócz walorów smakowych i kolorystycznych, ma także dużo zalet w kontekście wysiłku sportowego. Przygotowanie takiego napoju jest proste, a jego zalety docenicie po ćwiczeniach.
Co wyróżnia arbuza spośród innych owoców? Wysoka zawartość aminokwasu
cytruliny. Rolą cytruliny w organizmie nie jest jednak (tak, jak w przypadku
większości aminokwasów, które możecie kojarzyć) budowanie białek. Uczestniczy
ona w wytwarzaniu tlenku azotu, pod którego wpływem naczynia krwionośne ulegają
rozszerzeniu. W związku z tą właściwością cytruliny przeprowadzono kilka ciekawych badań
nad działaniem arbuza, jego ekstraktu lub samej cytruliny jako suplementu.
Naukowcy z Hiszpanii z kolei porównali wpływ soku z arbuza i
soku z arbuza wzbogacanego w cytrulinę z placebo – na powysiłkowe bóle mięśniowe u sportowców. Obydwa soki zmniejszały je w
czasie 24 godzin po wysiłku, a także wspomagały przywrócenie normalnego rytmu
serca bezpośrednio po nim. Tu już możemy podejrzewać duże ilości samego arbuza
o podobne działanie.
Składniki:
- ćwiartka arbuza
- 250ml wody niegazowanej
- limonka
- 1 łyżka miodu
- 1/4 łyżeczki soli
Ponieważ stwierdzenie "ćwiartka arbuza" jest pojęciem względnym, to napiszę inaczej. Tyle ile wyjdzie Wam soku z arbuza, tyle też dodajecie wody. Ja arbuza przecierałem przez drobne sitko gdyż nie chciało mi się wybierać pestek. Równie dobrze możecie całość zmiksować i dodać wody oraz pozostałe składniki. Jeśli napój będzie dla Was za słodki to dodajcie sok z jeszcze jednej limonki.
mniam! już z samego rana cieknie mi ślinka! wspaniałości!
OdpowiedzUsuńPolecam, super napój!
OdpowiedzUsuń