Dzisiejszy wpis można potraktować jako alternatywę dla polskich mielonych, choć właściwie jedynym wspólnym mianownikiem są klopsy, a właściwie ich kształt. Wersja o smakach Maroko zrobiona jest bowiem z cielęciny, a całemu daniu smak nadaje kombinacja przypraw charakterystyczna dla tego regionu świata.
Składniki:
- 300g mielonej jagnięciny
- 70g ryżu basmati
- około 700g pomidorków cherry
- 1 jajko
- 4 gałązki natki pietruszki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kolendry
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki chilli
- oliwa
- sól
- pieprz
Mięso mieszamy z jajkiem, drobno posiekaną cebulą, czosnkiem oraz pietruszką, do całości dodajemy przyprawy (sól i pieprz do smaku). Na końcu dodajemy ugotowany, przestudzony ryż. Z powstałej masy formujemy małe klopsiki i obsmażamy na oliwie. Następnie przekładamy je do garnka, dodajemy pomidorki (przekrojone na pół, ze skórką) i dusimy na małym ogniu do czasu aż sos nabierze smaku z klopsików i jednocześnie się zredukuje. Na koniec doprawiamy całość solą i pieprzem, przy mocno kwaśnych pomidorkach można dodać też odrobinę miodu. Marokańskie klopsiki idealnie smakują z ryżem.
Liczba porcji: 2
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 60 minut
Cudnie wyglądają i z pewnością są smaczne :)
OdpowiedzUsuńZgadza się. Tak jak wyglądają tak też smakują!
OdpowiedzUsuń