Jak dobrze wiecie, ciasta nie należą do moich specjalności, no powiedzmy sobie szczerze w tym temacie kulinarnych podbojów jestem słaby. Na palcach jednej ręki można policzyć słodkości, które mi się udały, więc z tym większą przyjemnością mogę Wam polecić poniższy przepis na ciasto jogurtowe. Jako że mamy sezon na brzoskwinie, to sok akurat z tego owocu nadał smak łatwemu w wykonaniu smakołykowi.
Składniki suche:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Składniki mokre:
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżka soku z brzoskwini
W osobnych miskach łączymy ze sobą najpierw składniki mokre, a następnie suche pamiętając o przesianiu mąki przez sito. Następnie suche dodajemy do mokrych i wyrabiamy na jednolitą masę. Formę o średnicy fi20 cm smarujemy masłem, przelewamy masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Czas pieczenia 25-30 minut. Takie ciasto idealnie smakuje podane wraz z lodami brzoskwiniowymi, przepis na które znajdziecie >>>tutaj<<<.
Mniam, wygląda smakowicie, takie mięciutkie i wilgotne :)
OdpowiedzUsuńI takie jest, polecam spróbować!
OdpowiedzUsuń