niedziela, 12 maja 2013

Drobiowy szaszłyk w jogurtowej marynacie

Pomysłów na przyrządzanie szaszłyków jest mnóstwo. Jaki więc atut ma przepis poniżej? Jogurt. Baza marynaty dla mięsa z piersi kurczaka, która powoduje że nie jest ono suche, a dodatkowo aromat marynat przechodzi na pozostałe składniki szaszłyka.
Ja zastosowałem dwie różne: z papryką i curry. To, co nałożycie oprócz kurczaka zależy od Was. Ja kawałki mięsa w dwóch smakach przeplatałem czerwoną papryką i cebulą, ale śmiało można dodać jeszcze inny rodzaj papryki czy pieczarki.



Składniki:
- filet z piersi kurczaka
- papryka czerwona
- cebula


Marynaty do mięsa
- 2 jogurty naturalne 150g
- 2 ząbki czosnku
- łyżka słodkiej papryki
- łyżka curry
- sól
- pieprz

W dwóch osobnych miseczkach przygotowujemy marynaty. Do jogurtu dodajemy posiekany czosnek, słodką paprykę lub curry, sól
i pieprz. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka dzielimy na połowę i kroimy w kostkę. Jedna połowa ląduje w marynacie ze słodką papryką, a druga z curry. Miseczki zamknięte folią odkładamy do lodówki na ok. 20 minut. W tym czasie kroimy paprykę w kostkę,
a cebulę w pióra. Gotowe składniki przeplatamy na szaszłykowe patyczki. Przed wstawieniem do piekarnika, gotowe szaszłyki obsmażamy na patelni z małą ilością oleju rzepakowego, tak aby mięso było przyrumienione. Później całość ląduje w piekarniku nastawionym na 180 stopni, wystarczy 10-15 minut.

Szaszłyki można podać z pieczonymi ziemniakami i sosem jogurtowym.

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 60 min.
Stopień trudności: łatwe





2 komentarze:

  1. Właśnie marynata się chłodzi :D mam nadzieje że bedzie pyszne.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. No i jak? Smakowało? Dla mnie marynata na bazie jogurtu to było nowe odkrycie, bardzo dobre odkrycie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...