wtorek, 4 lutego 2014

Kurczak w ziołowym cieście

Na dzisiaj przygotowałem dla Was przepis na soczystą pierś z kurczaka w ziołowym, kruchym cieście. Nie jest to jakoś specjalnie skomplikowane do przygotowania, ale wymaga sporej ilości ziół, najlepiej świeżych. Mięso polecam zamarynować sobie wcześniej, tak aby przeszło wszystkimi smakami. Tak przygotowanego kurczaka można podać z pieczonymi słodkimi ziemniakami i wspomnianym ostatnio jogurtowym sosem czosnkowym.



Składniki na marynatę:
- 1 filet z piersi kurczaka 
- 1/2 małej ostrej papryki (opcjonalnie pół łyżeczki sproszkowanej)
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki soku z cytryny

Składniki na ciasto:
- szklanka mąki pszennej
- 2-3 gałązki posiekanej natki pietruszki
- 2-3 gałązki posiekanej bazylii
- 1 gałązka mięty
- 1 jajko
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli

Mięso myjemy i kroimy w plastry. Marynatę robimy z odrobiny wody i reszty podanych składników. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Na 15-20 minut przed planowanym smażeniem przygotowujemy ciasto. Najpierw mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, następnie dodajemy zioła, mieszamy, a na koniec jajko, wodę i mleko. Ciasto musi być ono gęste. Kiedy wszystkie składniki połączą się ze sobą dodajemy kurczaka wraz z całym sokiem z marynaty, mieszamy dłonią i zostawiamy na 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy kurczaka na złoty kolor. Smacznego!



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...