wtorek, 4 marca 2014

Kedgeree z wędzonym łososiem

W oryginale ta potrawa oprócz aromatycznego ryżu składa się z gotowanego, wędzonego łupacza. Ponieważ nie jest to ryba powszechnie dostępna w Polsce zamieniłem ją na łososia, którego można kupić w każdym sklepie rybnym. To danie to kolejna propozycja kuchni indyjskiej. Dosyć zaskakujące połączenie ryżu, wędzonej ryby oraz jajka można wykorzystać jako danie praktycznie o każdej porze dnia. 


Składniki:
- 2 kawałki wędzonego łososia
- 1 jajko
- 200g mrożonego groszku 
- 100g ryżu brązowego
- łyżka świeżo startego imbiru
- pęczek dymki
- pęczek świeżej kolendry
- 1 papryczka chilli
- łyżeczka czarnej gorczycy
- 1,5 łyżeczki kukrkumy
- 3 liście laurowe
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu, najlepiej jest to zrobić wcześniej, gdyż później zostanie od podgrzany w trakcie podsmażania całości. W garnku zagotowujemy wodę wraz z liśćmi laurowymi i do wrzątku wrzucamy rybę, którą trzymamy na małym ogniu 10 minut. W drugim naczyniu wstawiamy do gotowania na twardo jajko. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i dodajemy gorczycę oraz kurkumę. Kiedy gorczyca zacznie strzelać dodajemy starty imbir oraz posiekaną papryczkę chilli, kolendrę i dymkę. Podsmażamy chwilę a następnie dodajemy ugotowany ryż, mieszamy wszystko i dodajemy groszek. Dalej wszystko podsmażamy przez około 5 minut, doprawiamy solą i sokiem z cytryny, a na sam koniec dodajemy ugotowaną rybę (bez skóry) oraz ćwiartki jajka. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Zrobiłam. Pycha! (Radzę zlikwidować tryb wpisywania komentarzy po wpisaniu hasła numerycznego. To zniechęcające;) )

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że i Tobie smakowało :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...