wtorek, 17 czerwca 2014

Mintaj po indyjsku

W ostatni piątek szukałem jakiejś alternatywy dla tradycyjnego dnia rybnego. Mojego ulubionego dorsza proponowałem już w przeróżnych kombinacjach smakowych, ale w dotychczasowych przepisach nie brakowało wspólnych mianowników. Dzisiaj będzie o mintaju, rybie przygotowanej za pomocą dwóch przypraw. Do tego makaron z cukinii i pyszny indyjsko sos. Zapraszam.



Składniki do ryby:
- filet mintaja bez skóry (około 0,5 kg)
- kurkuma
- sól
- olej rzepakowy

Składniki do sosu:
- 1 czerwona i 1 zielona papryka
- 1 czerwona cebula
- pęczek dymki 
- 2 ząbki czosnku
- 4 pomidory bez skóry (opcjonalnie puszka pomidorów)
- pół łyżeczki curry
- łyżeczka mielonego cynamonu
- łyżeczka mielonej kolendry
- łyżeczka świeżo tartego imbiru
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki masła / oliwy

Składniki do makaronu:
- 2 cukinie
- łyżeczka tymianku
- 2 łyżki oliwy

Umyty i osuszony filet solimy i odstawiamy do lodówki. W garnku rozgrzewamy masło bądź oliwę i wrzucamy drobno starty czosnek, cebulę startą na dużych oczkach oraz cynamon, kolendrę, imbir i curry. Kiedy pierwsze warzywa zeszklą się, dodajemy także starte na dużych oczkach papryki i po chwili dodajemy pomidory wraz z sokiem oraz resztę przypraw (także szczypior z dymki). Gotujemy na małym ogniu (co jakiś czas trzeba przemieszać) około 30 minut, a następnie zawartość garnka blendujemy, ale nie na zupełny krem, niech w sosie pływają drobne kawałki warzyw, głównie papryk. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub ewentualnie cukrem. Kiedy sos mamy gotowy, kawałki ryby oprószamy kurkumą i obsmażamy po 1-2 minuty z każdej strony. W tym samym czasie na drugiej patelni ląduje pokrojona wcześniej w paski cukinia wraz tymiankiem. Ten mega zdrowy makaron potrzebuje około 5 minut aby być idealny na talerz. Zapewniam Was, że całość smakuje przepysznie i zachęcam do wypróbowania tego przepisu.   

Liczba porcji: 2
Stopień trudności: średnio trudne
Czas przygotowania: 60 minut


3 komentarze:

  1. Bardzo mi się podoba taki aromatyczny sposób na rybę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jako wyznawca klasyki dorsza bałtyckiego mogę śmiało polecić ten przepis, smakuje super!

      Usuń
  2. Dosyć czasochłonny przepis, ale jednak zdjęcie na tyle mnie zachęciło, żeby spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...