Dzisiejszy przepis to jest coś, czym na pewno zaskoczycie swoich znajomych, kumpli którzy przyszli na mecz, czy koleżanki które wpadły na pogaduchy. Oszukane przepiórcze udka wymagają trochę pracy, ale efekt wizualny i smakowy jest tego warty. To jest przekąska, którą można podawać i na ciepło i na zimno, czyli śmiało możecie to sobie przygotować wcześniej. Przepis znalazłem na blogu Przepisy Aleksandry i jej mamy.
Składniki:
- 300g mielonego mięsa wieprzowego
- 200ml kefiru
- 300g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 jajka
- 1 mała cebula
- majeranek
- bułka trarta
- paluszki
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
- 3 łyżki masła
Z kefiru, mąki, sody oczyszczonej i szczypty soli zagniatamy ciasto. Musi być ono elastyczne i nie może kleić się do rąk. Kiedy masę mamy wyrobioną, odstawiamy ją na chwilę, a w tym czasie przygotowujemy mięso. Ja użyłem wieprzowiny, do której dodałem jedno jajko, poszatkowaną cebulę, majeranek, sól i pieprz. Jeśli zdecydujecie się na mięso drobiowe nie dodawajcie jajka, w przypadku tego mięsa nie jest to konieczne bowiem zawiera ono w sobie odpowiednio dużo białka. Wracamy do ciasta. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy pierwszą połowę masy, a następnie wykrawamy szklanką okręgi, na środek których kładziemy paluszki oraz łyżeczkę masy mięsnej. Następnie zamykamy je tak jak pierogi i ostrym nożem przekrawamy na pół. W ten sposób mamy dwie sztuki mini udek. Nie przejmujcie się, gdy część farszu będzie Wam wychodzić na zewnątrz. W przeciwieństwie do pierogów, tu przyjdzie jeszcze panierka, która wszystko zakryje. Po wyrobieniu całego ciasta roztrzepujemy 3 jajka, doprawiamy solą i pieprzem i każde jedno udko moczymy w jajku, a następnie w bułce tartej. Udka smażymy na maśle z dodatkiem 2 łyżek oleju, na małym ogniu, na brązowy kolor. Na koniec naszą przystawkę osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i możemy podawać, najlepiej wraz z sosami. Tu mogę Wam polecić dwa doskonale sprawdzone przepisy na jogurtowy sos czosnkowy >>>przepis<<< oraz na pomidorowo - paprykowy sos na ostro >>>przepis<<<.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz