piątek, 20 czerwca 2014

Faszerowana polędwiczka wieprzowa

No, w końcu się udało. Przekonałem moją drugą połówkę do polędwicy wieprzowej. Zajęło mi to kilka przepisów i potraw, ale ostatecznie to faszerowane ziołami, serkiem i pomidorami mięso przypadło do gustu mojej żonie. Ja bardzo lubię polędwiczki, są bardzo łatwe w przygotowaniu i co ważne, to dosyć chude mięso. Dzisiejsza propozycja fajnie smakuje i na ciepło i na zimno.



Składniki:
- polędwica wieprzowa
- kilka sztuk suszonych pomidorów w oleju
- śmietankowy serek topiony
- mielone orzechy włoskie
- świeże listki oregano
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy

Umyte i osuszone mięso rozkrawamy delikatnie, a następnie rozbijamy aby powstał nam płaski mięsny placek. Od wewnątrz solimy, pieprzymy, a następnie wzdłuż krawędzi kładziemy paski serka topionego, dalej pomidory suszone i ponownie serek topiony. Całość posypujemy zmielonymi orzechami włoskimi i całymi listkami oregano. Polędwicę delikatnie zwijamy i spinamy wykałaczkami bądź związujemy nićmi. Tak przygotowane mięso obsypujemy ziołami prowansalskimi i obsmażamy z każdej strony na kilku łyżkach oleju rzepakowego, a następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego wraz z całym olejem ze smażenia. Zamknięte naczynie wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy przez 45 minut. Sprawdzamy czy mięso jest już dostatecznie miękkie i na kolejne 10 minut zostawiamy bez pokrywki, polędwica fajnie nam się przyrumieni. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...