Bardzo często po gotowaniu zupy pomidorowej zostaje mi pierś z kurczaka. Dotychczas wykorzystywałem ją jako bazę do pasty z kurczaka >>>przepis<<< lub jako dodatek do farszu dla szpinakowych naleśników >>>przepis<<<. Ostatnio jednak wylądowała ona jako składnik zapiekanki z brokułem, ryżem oraz jajeczno - serowym sosem.
Składniki:
- ugotowana pierś z kurczaka
- średni brokuł
- woreczek brązowego ryżu
- 150g śmietany 18%
- 4 jajka
- 70g parmezanu
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie około 5-7 minut. Następnie oba składniki przelewamy zimną wodą, dodajemy pokrojone w kostkę mięso i dokładnie ze sobą mieszamy. W drugiej misce mieszamy parmezan, jajka, śmietanę i szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem i prawie w całości przelewamy do pozostałych składników. Kiedy wszystko ze sobą połączymy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierch wylewamy resztę sera z jajkami. Zapiekankę pieczemy w temperaturze 180C aż do zarumienienia się jej wierzchu, czyli jakieś 20 minut. Samczego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz