wtorek, 8 lipca 2014

Clafoutis z czereśniami

Dawno nie było nic słodkiego, dlatego dzisiaj podrzucam przepis na francuski deser z owocami. Z racji tego, że akurat mamy pełnie sezonu to moje clafoutis jest z czereśniami, ale równie dobrze możecie je zastąpić wiśniami czy jagodami. Przepis jest dosyć prosty, więc w przypadku wizyty niespodziewanych gości możecie szybko przygotować dla nich słodką niespodziankę.



Składniki:
- 4 jajka
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- kilka kropli aromatu waniliowego
- ok. 350g czereśni bez pestek
- cukier puder

Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mleko, zapach waniliowy a na samym końcu mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne (mogą być 4 mniejsze) smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą. Na dno kładziemy owoce i całość zalewamy ciastem. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Clafoutis serwujemy letnie lub zimne, oprószone cukrem pudrem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...