W sumie nie wiedziałem jak nazwać to danie, bo powstało ono z tego co akurat miałem pod ręką. Bazą jest mięso z kurczaka, ale już dodatki są w sumie przypadkowe, włącznie z maślakami, które wyrosły w centrum suchego i upalnego lasu. Połączenie tych składników dało niesamowity efekt, aromat i smak. Spróbujcie.
Składniki:
- filet z piersi kurczaka
- grzyby leśne (u mnie maślaki)
- 1 czerwona papryka
- 4 średnie pomidory bez skóry (opcjonalnie puszka 400g)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- garść (ok. 15 szt.) czarnych oliwek
- świeża bazylia (kilka listków)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- oliwa
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w średnią kostkę,
oprószamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Pozostawiamy na chwilę na
uboczu, a w tym czasie na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i
przeciśnięty przez prasę czosnek. Kiedy całość się zeszkli dodajemy pokrojone
grzyby, dodajemy odrobinę soli i czekamy aż wszystko się podsmaży i
jednocześnie cała woda, która była w grzybach wyparuje z patelni. Grzyby i
cebulę zdejmujemy na chwilę z patelni, a wrzucamy kurczaka (można dodać
wcześniej trochę oliwy) i smażymy na brązowo z każdej strony. Kiedy kurczak
będzie już dochodził dodajemy pokrojoną w większą kostkę paprykę i całość
podsmażamy jeszcze z 3-5 minut. Następnie dodajemy wcześniej podsmażone grzyby
z cebulą i czosnkiem, oliwki pokrojone w plasterki i porwane liście bazylii. Dosłownie
po kilku sekundach dodajemy pomidory wraz z całym sokiem. Po wymieszaniu
zawartości patelni czas na doprawienie. Dodajemy cukier, sól, pieprz i cytrynę.
Całość dusimy do miękkości mięsa, czyli około 10 minut, na koniec w razie
konieczności ponownie doprawiamy do smaku i podajemy z ryżem. Smacznego!
Jak dla mnie wygląda pysznie, nieraz takie dania właśnie z tego co jest są najfajniejsze :)
OdpowiedzUsuńMaślany kurczak, to kurczak po indyjsku , z garam masalą, imbirem, marynowany w jogurcie, potem duszony w sklarowanym maśle.
OdpowiedzUsuń