wtorek, 15 lipca 2014

Tagliatelle z boczkiem i botwinką

Ostatnio szukając nowych kulinarnych inspiracji wrzucam do swoich przepisów liście warzyw, które zazwyczaj mają jedno, góra dwa zastosowania. Ponieważ obecnie mamy sezon na botwinę, to spróbowałem zrobić na jej podstawie sos do makaronu. Połączona z boczkiem, czosnkiem i śmietaną idealnie pasowała na szybki obiad w ciągu tygodnia.



Składniki:
- 400g makaronu tagliatelle
- pęczek botwiny
- 250g boczku wędzonego
- 200g śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku
- odrobina gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby zapobiec jego sklejeniu się po odcedzeniu pamiętajcie, aby wrzucać go do wrzącej wody. Przygotowanie sosu zaczynamy od wytopienia boczku. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy paski wędzonki, na małym ogniu czekamy aż tłuszcz się wytopi. W między czasie myjemy liście botwiny, do sosu będziemy potrzebować same zielone części bez łodygi, musimy liść po liściu obrać. Kiedy boczek odpowiednio nam się podsmaży, dodajemy drobni posiekany czosnek, a chwilę później liście botwiny i gałkę muszkatołową. Po minucie, najdalej dwóch dodajemy śmietanę, liście nie muszą być zupełnie zwiędnięte, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy ok. 5-7 minut. Przygotowanie sosu nie powinno Wam zająć więcej czasu niż ugotowanie makaronu, więc w 20-30 minut macie pyszny i smakowity obiad. Smacznego! 


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...