wtorek, 7 października 2014

Pieczony okoń z warzywami

Przyszła pora na rybkę, ponownie w zdrowym, prawie beztłuszczowym wydaniu. Pieczenie ryb w piekarniku jest fajne, bo zazwyczaj za jednym zamachem przygotować można do nich dodatki i nie inaczej jest tym razem. Mój wybór padł na okonia, ale równie dobrze możecie użyć dorsza czy innej łatwo dostępnej ryby.



Składniki:
- 2 filety okonia bez skóry
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- spora cukinia
- 1 por
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- suszona papryka chilli
- pieprz ziołowy
- sól
- oliwa

Rybę przyprawiamy solą i pieprzem a następnie odstawiamy na bok. Do miski wrzucamy por oraz cukinię pokrojone w dosyć cienkie talarki, papryki kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez prasę. Do tego dodajemy posiekaną natkę, sól, suszone chilli i 2-3 łyżki oliwy. Warzywa dokładnie mieszamy z przyprawami i oliwą a następnie wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierz kładziemy rybę, całość przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200C na 10 minut. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 10-15 minut. Zdrowo, szybko i smacznie. O to chodzi w gotowaniu. Smacznego!


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...