Kolejna pozycja na słodko, tym razem padło na chyba klasyczne i dosyć łatwe w przygotowaniu ciasto ucierane z dodatkiem owoców i kruszonki. Ponieważ sezon na truskawki w pełni, to właśnie one znalazły się na moim cieście. Przepis pochodzi z książki "Ciasta, ciastka i takie tam" Agaty Królak.
Składniki na ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 40g mąki ziemniaczanej
- 200g masła
- 160g drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 0,5kg truskawek (lub innych owoców)
Składniki na kruszonkę:
- 150g mąki pszennej
- 100g masła
- 50g cukru pudru
Jajka i masło muszą mieć temperaturę pokojową. Zaczynamy od utarcia masła z cukrem, dalej dodajemy pojedynczo jajka. Po dokładnym utarciu tych trzech składników powoli dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia oraz sól, które wcześniej przesiewamy. Mieszamy do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy i na wierzchu kładziemy połówki truskawek, rozcięciami ku górze. Pozostaje nam tylko przygotowanie kruszonki. Zimne (koniecznie!) masło siekamy z mąką i cukrem pudrem, a następnie rozdrabniamy palcami. Kruszonką posypujemy ciasto, które wkładamy do piekarnika wcześniej nagrzanego do 180C, pieczemy przez ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
a jajek to ile ? bo nie podana ilosc .
OdpowiedzUsuń4 jajka, zapomniałem, dzięki za uwagę :-)
Usuń