środa, 11 czerwca 2014

Schab w sosie kurkowym

Niby mamy początek czerwca, ale pogoda tak ukształtowała wzrost runa leśnego, że oprócz sztandarowych o tej porze roku poziomek, w lesie można spotkać spore ilości kurek i co właśnie odkryłem, jagód. Dziś skupiam się jednak na grzybach, chyba nie trzeba nikogo przekonywać o ich walorach smakowych, i nie inaczej jest w przypadku poniższego przepisu.



Składniki:
- 2 plastry schabu
- szklanka świeżych kurek
- 0,5l bulionu warzywnego
- majeranek
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- olej rzepakowy
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka masła + 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz

Przepis sam w sobie nie jest skomplikowany, wymaga jednak trochę czasu na "zmiękczenie" mięsa. Schab został wybrany do tego przepisu nieprzypadkowo, bowiem sami możecie się przekonać, że i to mięso może być miękkie, kruche i co najważniejsze pyszne. Przygotowanie dania zaczynamy od oczyszczenia kurek. Polecam sprawdzony sposób polegający na wrzuceniu grzybów do miski, zasypania solą, a następnie zalania wrzątkiem. Po zamieszaniu kurki pływają po wierzchu, cały brud znajduje się na dnie miski, kurki zbieramy delikatnie z powierzchni i całą czynność powtarzamy tyle razy, ile będzie to konieczne (zazwyczaj 3 razy). Rozbite mięso solimy, pieprzymy i mocno oprószamy suszonym majerankiem, a następnie mocno obsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy schab będzie mocno przypieczony zalewamy go bulionem warzywnym, dodajemy kurki, czosnek i liście laurowe. Jeśli nie mamy bulionu możemy użyć kupnej kostki, lub co bardziej preferuję wody i marchewki pokrojonej w plastry. Mięso dusimy pod przykryciem, w razie potrzeby dolewamy wody, schab będzie kruchy po około 1,5h, wszystko zależy od grubości mięsa. Kolor sosu, który widzicie na zdjęciu wynika z tego, że ja zwyczajnie lekko przypaliłem mięso, co w ostatecznie korzystnie wpłynęło na smak sosu. Kiedy schab jest odpowiednio miękki, dodajemy śmietanę oraz rozpuszczone masło z mąką. Zazwyczaj nie ma potrzeby doprawiania sosu, ale w razie czego korzystamy tylko z soli i pieprzu. Smacznego! 


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...