czwartek, 17 lipca 2014

Zupa ogórkowa

Było o kiszeniu ogórków, to i musi być zupa ogórkowa. To danie wpisujące się w kanon klasycznych potraw polskich stołów. Jej zrobienie jest właściwie banalnie proste, wystarczy mieć dobry wywar mięsny i kilka większych, smacznych ogórków kiszonych.



Składniki:
- 1L drobiowego wywaru
- 5-6 dużych ogórków kiszonych
- 1/2 szklanki zalewy z ogórków
- 1 marchew
- 3 średnie ziemniaki
- 2 łyżki śmietany 18%
- łyżka koperku
- sól
- pieprz

O smaku zupy ogórkowej decydują dwa składniki. Pierwszy z nich to wywar. Polecam przygotowanie własnego, wszelkie kostki i inne wynalazki to słaba imitacja tego ważnego, bazowego składnika. Ja zazwyczaj robię go na kościach drobiowych z dodatkiem kości karkowej. Do tego włoszczyzna, cebula, liście laurowe, ziele angielskie i jakieś 2 godzinki pyrkania garnka na małym gazie. Kiedy mamy już porządny wywar to drugim ważnym składnikiem są ogórki. Oczywiście najlepiej mieć własnej produkcji, ewentualnie ze sprawdzonego miejsca. Do wywaru dodajemy starte na dużych oczkach, podobnie jak marchew. Ziemniaki kroimy w kostkę, dolewamy zalewy z ogórków i całość gotujemy 20-30 minut. Na koniec dodajemy śmietanę, koperek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego!


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...