piątek, 26 września 2014

Koperkowy dorsz

Kolejne danie z cyklu "prosto, szybko i smacznie". Tym razem ryba, a konkretnie dorsz. Oczywiście do tego przepisu możecie użyć każdej innej świeżej ryby. Poniższa koncepcja powstała na skutek wczorajszego przepisu na pieczone warzywa. Obie rzeczy idealnie pasują do siebie, są proste i łatwe w przygotowaniu a przy tym nie wymagają wielkiego nakładu czasu na ich przygotowanie.




Składniki:
- filet dorsza bałtyckiego ze skórą
- pieprz cytrynowy
- słodka papryka w proszku
- świeży koperek
- sól

Rybę myjemy, dokładnie osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i drobno posiekanym koperkiem. Odstawiamy do lodówki na 0,5 godziny i następnie wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180C i pieczemy około 10-15 minut. Oprócz prostoty przygotowania ten przepis ma jeszcze jedną, ważną zaletę. Nie ma tu żadnej mąki, bułki tartej czy oleju więc jest bardzo zdrowo. Jeśli doda się do tego pieczone warzywa z >>>tego przepisu<<< to w zamian dostarczycie swoim organizmom naprawdę sporą dawkę zdrowego jedzenia. Smacznego!  


3 komentarze:

  1. Smaczna rybka :) Podoba mi się Twój pomysł na nią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis ok. Prośba o litość dla j.polskiego. Nie piszemy "na wskutek". Niech będzie "wskutek" albo " na skutek"

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...