wtorek, 17 marca 2015

Kurczak curry

Dzisiejszy przepis pokaże Wam, jak zrobić samemu pastę curry, którą następnie można wykorzystać do przygotowania mięsa. Ja wykorzystałem podudzia ale równie dobrze może to być pierś z kurczaka, wieprzowina czy wołowina. Jedyną różnicą będzie czas duszenia mięsa. Jest to też potrawa jednogarnkowa, której zawsze można przygotować więcej i zamrozić na później.


 
Składniki:
- 6 szt. podudzi kurczaka 
- 200g ciecierzycy z puszki
- 2 żółte papryki
- 1 papryczka chilli 
- 2 cebule
- 4 cm świeżego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek kolendry
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka miodu lipowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- ok. 500ml wody
- sól
- pieprz

Umyte i osuszone podudzia kurczaka solimy, pieprzymy i odstawiamy na bok. Przy użyciu robota kuchennego lub blendera miksujemy na jednolitą masę jedną paprykę żółtą, papryczkę chilli (jeśli pasta ma być łagodniejsza to usuwamy nasiona), cebulę, 4 ząbki czosnku, imbir, kurkumę i curry. Następnie dodajemy same łodygi kolendry (one zawierają mnóstwo aromatu, a liście wykorzystamy do dekoracji) oraz miód i ponownie miksujemy. Kiedy pastę curry mamy przygotowaną, na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kurczaka, skórka musi być mocno brązowa. Podczas podsmażania mięsa polecam przykrycie patelni (ale nie całkowicie), zaoszczędzicie sobie mycia ścian z oleju. Kiedy kurczak jest już odpowiednio podsmażony, zdejmujemy go na chwilę z patelni i wrzucamy cebulę oraz drugą żółtą paprykę, które wcześniej kroimy w średnią kostkę. Trzymamy na patelni 2-3 minuty i dodajemy naszą pastę curry. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy ok. 500ml wody, wrzucamy odsączoną ciecierzycę i ponownie wkładamy na patelnię podudzia. Teraz pozostało nam dusić mięso w przyprawach aż do jego miękkości (ok. 30-40 minut). Jeśli mięso będzie już miękkie a sos jednak się nie zredukuje to zwyczajnie zdejmujemy pokrywkę, podkręcamy moc i pilnując aby nic się nie przypaliło redukujemy zawartość patelni. Tak przygotowany kurczak curry możemy podać z ryżem basmati, koniecznie przed podaniem całość posypujemy listkami kolendry. Jeśli sos wyszedł bardzo pikantny, możemy na talerz chlapnąć 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, który złagodzi smak potrawy. Smacznego!
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...