Pierwotnie miała to być ryba po żydowsku, ale jak to zwykle bywa podczas gotowania dodałem coś od siebie, inaczej mówiąc zmieniłem wstępną koncepcję potrawy. Przesłanie jest proste: ma być szybko i smacznie. Ostatnio nie mam za wiele czasu na stanie przy garach, ale mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości się to zmieni. Tym czasem zapraszam na rybkę.
Składniki:
- 500g świeżego filetu bez skóry (u mnie dorsz)
- 500g brązowego ryżu
- 250 ml białego półwytrawnego wina
- 100 ml kwaśniej śmietany 12%
- 1 czerwona cebula
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- pęczek grubego szczypioru
- pęczek bazylii
- 2 łyżeczki musztardy stołowej
- 1 łyżeczka miodu lipowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- oliwa
- sól
- pieprz
W garnku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy na 5-7 minut rybę oraz cienko pokrojoną w plastry marchew. Następnie wyjmujemy je, a w to miejsce wkładamy woreczki z ryżem. Podczas gotowania ryżu na patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy dosyć drobno posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą dodajemy sproszkowane papryki, musztardę i miód, chwilę całość podsmażamy. Dalej dodajemy nieco rozdrobnioną rybę, marchew, drobno posiekaną bazylię i szczypior, a całość zalewamy winem. Dusimy aż marchew będzie miękka, a wino znacząco się zredukuje, na sam koniec dodajemy śmietanę i ewentualnie doprawiamy odrobiną pieprzu. Ostatnią czynnością jest zebranie ryżu i ryby w jedno naczynie. Żaroodporną miskę natłuszczamy oliwą, wrzucamy ugotowany ryż, a na wierzch kładziemy masę z patelni. Wstawiamy do piekarnika na 180C na około 15 minut. Smacznego!
Przepis pierwsza klasa. Mniam!:-)
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAkurat tak podana ryba jest bardzo smaczna i jestem zdania, ze nawet osobom, które za rybą nie przepadają to powinna smakować. Ja również zachwycam się łososiowym carpaccio https://mowisalmon.pl/przepisy/lososiowe-carpaccio-kolorowe/ które poznałam całkiem niedawno, a już miałam okazję je przygotowywać kilkukrotnie.
OdpowiedzUsuń