wtorek, 8 grudnia 2015

Murzynek z kremem śmietankowym

Czas zmierzyć się z historią fantastycznych smaków ciast, które piekła moja mama. Mam nadzieję, że pomoże mi w tym zeszyt z jej przepisami. Dawniej każde święta, każda impreza w domu nie mogła się obyć bez ciast mojej mamy. To oblizywanie misek, skubanie jeszcze ciepłego ciasta, masa wspomnień. Chciałbym powrócić do tych smaków. 



Murzynek ponoć w wersji klasycznej to ciasto bez kremu. U nas w domu zawsze ciasto było przedzielone pysznym, śmietankowym kremem. Do tego czekoladowa polewa. W zeszycie były dwa przepisy, ale już wiem, że ten który wybrałem, był tym właściwym.

Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 200g masła
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki dżemu wiśniowego
- 4 łyżki kakao
- 330g (duży kubek) + 2 łyżki śmietany 18%
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej 

Składniki na krem:
- 200g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1,5 szklanki śmietany 18%
- łyżeczka soku z cytryny

Składniki na polewę:
- 2 gorzkie czekolady
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietanki 36%

Podane proporcje są na blachę 35 x 24 cm. Na początek ucieramy jajka z cukrem, następnie powoli, sukcesywnie dodajemy masło. Jeśli przypadkiem masło zważy się Wam, dodajcie łyżeczkę soku z cytryny. Ważne, aby łączyć poszczególne składniki powoli, oczywiście muszą mieć one temperaturę pokojową. Następnie dodajemy dżem, przesianą mąkę oraz śmietanę. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy kakao i sodę. Po dokładnym wymieszaniu przelewamy na blachę, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 175C piekarnika i pieczemy 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka. 

Upieczone ciasto zostawiamy na początku w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a dopiero po wstępnym ostygnięciu wyjmujemy na kuchenny blat. W ten sposób minimalizujemy ryzyko opadnięcia ciasta. W między czasie przygotowujemy sobie krem. Masło ucieramy z cukrem pudrem oraz z cukrem wanilinowym, na końcu powoli i stopniowo dodajemy śmietanę. Ważne aby śmietana miała temperaturę pokojową. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Ciasto wyjmujemy z formy (razem z papierem do pieczenia), przekrawamy na pół i spodnią część wraz z papierem ponownie wkładamy do blachy. Następnie na całej powierzchni równo rozkładamy krem i przykrywamy drugą połówką ciasta. 

Ostatnia czynność to polewa. Masło wraz z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w garnku o grubym dnie na bardzo małym ogniu. Kiedy czekolada cała się stopi dodajemy śmietankę, mieszamy i wylewamy na ciasto. Po ostygnięciu polewy wkładamy nasz murzynek do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem warto wyciągnąć ciasto z lodówki, około 30 minut wcześniej. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...