piątek, 29 listopada 2013

Duszony schab w czerwonym sosie

Wczoraj wrzuciłem przepis na pomidorowo - paprykowy sos na ostro. Pierwszą okazją do jego wykorzystania były greckie kofty, dzisiaj kolejna propozycja w postaci schabu duszonego właśnie w tym sosie. Na początku zastanawiałem się, czy mięso będzie odpowiednio kruche i aromatyczne, ale po nieco ponad pół godziny moje wątpliwości zostały rozwiane. Pyszne mięsko w pysznym sosie sprawi, że na pewno wrócicie do tego przepisu.



Składniki:
- 1/2 kg schabu bez kości
- kilka gałązek świeżego oregano, bazylii, tymianku
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz.

Składniki na sos pomidorowy znajdziecie >>>tutaj<<<. Podane ilości należy zwiększyć dwukrotnie. Sos najlepiej jest przygotować dzień wcześniej, zaoszczędzicie w ten sposób sporo czasu, bo wiadomo że po przyjściu z pracy ucieka on dwukrotnie szybciej. Mięso kroimy na dosyć cienkie (max 1 cm) plastry i delikatnie rozbijamy tak, aby otrzymać plasterki o grubości 5 mm. Solimy i pieprzymy i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie przerzucamy kawałki mięsa do sosu (nie przelewamy tłuszczu), dodajemy całe gałązki ( po 2-3 sztuki) ziół i dusimy na małym ogniu przez około 40 minut. Najlepiej jest sprawdzić widelcem, czy mięso jest już dostatecznie kruche. Smacznego!

Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 60 minut (ok. 2 godziny jeśli sos robimy na świeżo)
Stopień trudności: łatwe




4 komentarze:

  1. super pozycja ;) tylko małe te porcje jak 0,5 na 3, takie dobre że na dwie ledwo wystarcza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to pierwszy raz robiłem to właśnie z takich proporcji, ale fakt że teraz robię przynajmniej z 1 kg albo i więcej, mam wówczas na 2-3 dni.

      Usuń
  2. hmm... a co do tego schabu można dodać? Czy ziemniaki są dopuszczalne przez paleo?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodawałem gotowanego kalafiora. Ziemniaki zasadniczo nie są dopuszczalne, wiem że wiele osób jada jednak bataty.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...