Ostatnio co raz częściej powstają w mojej kuchni nowe receptury sosów. Często modyfikuję też już te znane i wcześniej publikowane na blogu. W poprzednim tygodniu stworzyłem coś co najpierw miało być chłodnikiem ogórkowym, ale ostatecznie zmodyfikowałem to do postaci sosu. Idealnie pasuje do potraw z udziałem jajka. Jego wykonanie nie zabiera dużo czasu, choć składniki nie są raczej standardowe.
Składniki:
- 1 duży świeży ogórek
- 1 cebula
- spora garść świeżej kolendry
- 75ml mleczka kokosowego
- 50 ml bulionu z kurczaka
- sól
- pieprz
Warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy do blendera, dodajemy zieleninę, mleczko kokosowe i bulion. Miksujemy na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy sos wkładamy na pół godzinki do lodówki, gdzie uzyska odpowiednią konsystencję. Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz