poniedziałek, 9 grudnia 2013

Pieczony schab z orzechami

Jakiś czas temu piekłem po raz pierwszy łopatkę. Tym razem do piekarnika powędrował schab, który wcześniej marynował się w ziołach i miodzie, a tuż przed pieczeniem został obłożony orzechami. Samo pieczenie zajęło mi mniej czasu i przyznam, że byłem zaskoczony jego soczystością (jak na schab) i smakiem. Słodki, momentami lekko kwaskowy, aromatyczny no i te orzechy. Coś pysznego. 



Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 1 szklanka rozdrobnionych orzechów (włoskie, pekanowe, nerkowce, pinii, makadamia)
- 4  łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu lipowego
- 1 szlotaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1,5 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka bazylii
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 3 liście laurowe
- sól
- pieprz

Mięso oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, jeśli jest zbyt "rozlazłe" polecam uformowanie kształtu poprzez związanie nićmi. Ze wszystkich składników za wyjątkiem orzechów przygotowujemy marynatę. Cebulkę i czosnek kroimy bardzo drobno. Jeśli chodzi o zioła, to najlepiej użyć świeżych, ale jeśli nie macie to śmiało możecie posiłkować się suszonymi, wówczas dodajcie ich odrobinę więcej. Gotową marynatą oblewamy z każdej strony mięso i w zamkniętym pudełku wkładamy do lodówki. Im dłużej tam będzie, tym bardziej przejdzie jej składnikami. Minimalny czas to 12 godzin. Zamarynowane mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, na wierch kładziemy rozdrobnione orzechy (ale nie mielimy na miał, najlepiej rozbić je przy pomocy tłuczka do mięsa, miód z marynaty pomoże utrzymać je na miejscu) i najpierw pieczemy bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 200C przez 10 minut. Następnie przykrywamy naczynie, zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy nieco ponad godzinę, optymalny czas to 75 minut. Następnie mięso pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Polecam!


4 komentarze:

  1. Świetny przepis, jeśli tak przygotowany schab jest soczysty to ja porywam ten przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się taka domowa wędlina obtoczona w orzechach, musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  3. A to kiedy dajemy te orzechy? Bo w przepisie zostało to pominięte??

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście pominąłem ten etap w opisie przepisu. Zaraz uzupełnię. Orzechy rozdrabniamy (ale nie mielimy na miał, najlepiej rozbić je przy pomocy tłuczka do mięsa) i kładziemy na wierzch mięsa po ułożeniu go w naczyniu żaroodpornym, tuż przed samym pieczeniem. Miód dodany do marynaty pomoże utrzymać je na swoim miejscu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...