Kurczaka robiłem już w wielu postaciach, i pewnie jeszcze w wielu zrobię. Podobnie jak pozostałe mięsa, także to można przygotowywać na wiele sposobów. Dzisiaj przyszło mi do głowy połączenie papryki z miodem, który właściwie był tylko brązującym, słodkim dodatkiem, bo to właśnie papryki odgrywały główną rolę w nabijaniu udek kurczaka paprykowym aromatem. Całość pieczona w rękawie dała razem z także pieczonymi batatmi bardzo dobry obiad.
Składniki:
- 2 udka kurczaka
- po połowie czerwonej, żółtej i zielonej papryki
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka miodu lipowego
- łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki
- mały ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Z oliwy, miodu, czosnku przeciśniętego przez prasę oraz sypkich przypraw robimy marynatę, w której obtaczamy umytego i osuszonego kurczaka, a następnie pakujemy go do rękawa spożywczego, w którym później będziemy piekli go w piekarniku. Za nim jednak mięso poddamy obróbce termicznej, musi ono poleżeć w lodówce, przynajmniej godzinę. Po tym czasie do rękawa dodajemy pokrojone w kostkę papryki i szczelnie zawiązany rękaw (musi wewnątrz zostać powietrze) wkładamy na blasze do piekarnika na 180C. Po godzinie rozcinamy rękaw tak, aby przypiec sobie skórkę kurczaka. Trwa to do 10 minut. W ten sposób przy niewielkim nakładzie pracy dostaniemy soczystego, słodkawego, a przede wszystkim buchającego papryką kurczaka wraz pyszną papryką. Nie pozostaje nam nic innego jak dodać do tego pieczone ziemniaki (bataty). Smacznego!
Liczba porcji: 2
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 90 minut (bez marynowania)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz