środa, 4 grudnia 2013

Spaghetti i makaron z cukinii

Kto by pomyślał, że w tak sprytny, łatwy i przede wszystkim mega zdrowy sposób można zastąpić makaron. Okazuje się, że spaghetti nie zawsze musi wiązać się z tradycyjnym, mącznym makaronem! Wystarczy zastąpić go właśnie cukinią pokrojoną w paski. Aby do końca utrzymać "zdrowotny" styl potrawy, dorzuciłem mięso z indyka no i oczywiście masę ziół. A, no i jestem pewny, że to była cukinia a nie kabaczek, co do wczoraj nie było jeszcze takie oczywiste. Jeśli ktoś chce poczytać na czym polega różnica między tymi warzywami, zapraszam na mój facebookowy profil.



Składniki:
- 2 cukinie
- 250g mielonego mięsa z piersi indyka
- mix papryk, najlepiej po połowie z każdego koloru
- 4-5 dobrych pomidorów (opcjonalnie puszka krojonych pomidorów bez skóry z puszki)
- 1 średnia czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- po 2-3 gałązki świeżych ziół: oregano, bazylii, tymianku, rozmarynu, mięty
- łyżeczka musztardy Dijon 
- 2-3 łyżki oliwy
- łyżeczka cukru
- odrobina pieprzu cayenne
- pieprz czarny
- sól

Zaczynamy od przygotowania mięsa. Dodajemy do niego sól, pieprz oraz połowę posiekanych ziół. Na rozgrzanej łyżce oliwy podsmażamy najpierw pokrojoną w kostkę cebulę (dosłownie minutę), później dodajemy drobno posiekany czosnek i kiedy uwolni się jego aromat dodajemy mięso. Smażymy do czasu lekkiego zarumienienia się mięsa, rozdrabniając je cały czas. Pod koniec wrzucamy pokrojone w kostkę papryki (pozostałe połówki przydadzą Wam się do następnego przepisu), całość smażymy jeszcze 2-3 minuty i następnie dodajemy pomidory (bez skóry, także pokrojone w kostkę wraz z całym sokiem), resztę ziół (oprócz pozostałej części tymianku, który wykorzystamy do makaronu z cukinii), musztardę i cukier. Dusimy jakieś 5-7 minut a następnie dodajemy cayenne i całość przyprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie dodajemy jeszcze odrobinę cukru. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu. Czekając aż mięso oraz warzywa zmiękną i nabiorą aromatu, obieramy ze skóry cukinię i kroimy w paski. Ich szerokość jest dowolna. Następnie podsmażamy je na łyżce oliwy, dodajemy drobno posiekany tymianek, czekamy aż nasz najnowszy makaron zmięknie (max 3-4 minuty) i przekładamy go na talerz. Obok kładziemy mięso z sosem i pyszny, zdrowy obiad gotowy! Smacznego!

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...