środa, 20 listopada 2013

Przystawka z cukinii

Dzisiejszy pomysł na szybki starter zrodził się tak naprawdę z potrzeby chwili. Jakiś czas temu wpadli do mnie znajomi, z zaskoczenia, a do tego byli głodni :-) Szybki przegląd lodówki oraz szafek w kuchni i już robił się sos do makaronu, ale ponieważ lubię coś podać przed głównym jedzonkiem w mojej głowie szybko powstał pomysł na roladki z grillowanej cukinii z ziołowym twarożkiem. Fajnie wygląda, lekkie i co ważne szybkie do przygotowania.



Składniki:
- 1 cukinia
- 1 świeży ogórek
- 1/2 czerwonej papryki
- ząbek czosnku
- opakowanie serka śmietankowego
- świeże zioła (oregano, bazylia, tymianek, mięta)
- szczypiorek
- sól
- pieprz

Cukinie dokładnie myjemy i kroimy w cienkie podłużne plastry, które następnie wrzucamy albo do piekarnika z odrobiną oliwy, albo na patelnie grillową. W między czasie ogórka przecinamy wzdłuż na połowę, usuwamy pestki i ścieramy na tarce o dużych oczkach, odlewamy nadmiar soku. Do niego dodajemy serek śmietankowy, czosnek przeciśnięty przez prasę oraz drobno posiekane zioła (po kilka listków z rodzaju). Na samym końcu przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowe plastry cukinii smarujemy serkiem, zawijamy, zawiązujemy szczypiorkiem i na końcu dekorujemy kawałkiem papryki. Wygląda i smakuje przednio. Dla podkreślenia smaku można roladki polać sosem z cytryny i oliwy.  


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...