Dzisiaj pomysł na efektowną i smaczną przystawkę w postaci sałatki z łososia, którą można podać w nietypowej, cytrynowej formie. Wystarczy kilka produktów i Twoi goście będą mile zaskoczeni takim nietypowym starterem.
Składniki:
- 3 cytryny
- 1 puszka łososia w sosie własnym
- pół świeżego ogórka
- 1 jajko
- 6 czarnych oliwek
- 3 gałązki koperku
- 1 gałązka natki pietruszki
- 4 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Cytryny wcześniej koniecznie musimy sparzyć. Następnie ścinamy nieco od spodu (tak, aby mogły one stać) i mniej więcej na 3/5 wysokości od góry. Każdy owoc dokładnie wydrążamy. Do sałatki potrzebować będziemy zaledwie łyżeczkę miąższu, ale resztę na pewno wykorzystacie, choćby do herbaty. W misce mieszamy wspomnianą łyżeczkę posiekanego miąższu, ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę jajko, pozbawionego pestek i także drobno pokrojonego ogórka, oliwki pokrojone w drobne paseczki oraz odsączonego i rozdrobnionego widelcem łososia. Na koniec dodajemy posiekany koperek (zostawcie trochę do dekoracji) i pietruszkę. Wszystko ze sobą mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem a następnie dodajemy majonez, który wszystko połączy. Tak przygotowaną sałatkę nakładamy do cytryn, dekorujemy i możemy podawać. Przystawka ta ma jeden drobny minusik. Musimy ją przygotować praktycznie tuż przed podaniem, bowiem ogórek mimo pozbawienia pestek i tak będzie puszczał soki a dodatkowo sam farsz mimo dokładnego wydrążenia cytryn i tak będzie chłonął kwaskowatość z wnętrza owocu. Mimo tej drobnej wady polecam to na Wasze stoły, bo nie wymaga wiele pracy a jest smaczne i wyjątkowo wygląda.
ślicznie podana sałatka!
OdpowiedzUsuńSuper sposób podania :)
OdpowiedzUsuń