W końcu za oknem mamy zimę, zimę która dotychczas była tylko w kalendarzu. Temperatura oscylująca wokół zera, jakieś mżawki, tak było dotychczas. Od dwóch, trzech dni za oknem biało, lekki mrozik. O tej porze roku trzeba koniecznie dbać o swoją odporność. Telewizyjne reklamy pękają w szwach od suplementów diety czy innych medykamentów na przeziębienie. Ja zaproponuję Wam dziś 100% naturalny zastrzyk witamin. 3 składniki, a tyle pożytku dla organizmu. Szczerze polecam, szczególnie w zimowym okresie.
Składniki:
- 1 grejpfrut
- łyżeczka świeżo startego imbiru
- łyżka miodu gryczanego
Grejpfruta przekrawamy na pół i wydłubujemy do miseczki cały miąższ. Musimy to zrobić bardzo ostrożnie, tak aby nie naruszyć skóry. Najlepiej naciąć błonki małym nożykiem i wszystko wydłubać łyżeczką. Następnie do miąższu dodajemy łyżkę miodu gryczanego (może być też lipowy, czy też każdy inny, ważne aby był naturalny, jak ktoś nie przepada za grejpfrutem i jego gorzkością to może dodać sobie więcej miodu) oraz starty na drobnych oczkach imbir, koniecznie świeży (ok. 1 cm korzenia). Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i nakładamy do połówek grejpfruta (skórę wcześniej osuszamy ręcznikiem papierowym, gdyż na pewno zostało na niej trochę soku), które następnie kładziemy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 15 minut. Gorący, aromatyczny grapefruit możemy podać z łyżką jogurtu naturalnego czy serkiem mascarpone, do tego polecam dodać listek czy dwa mięty. W ten szybki i łatwy sposób dostarczycie swoim organizmom sporej dawki witamin, która albo Was ustrzeże od przeziębienia albo pomoże w jego wyleczeniu.
Super:-)
OdpowiedzUsuń