wtorek, 14 stycznia 2014

Śnieżne muszle conchiglioni pod czerwoną pierzyną

Wczoraj było coś dla mięsożerców, dziś więc odwrotnie. Wiecie zapewne, że uwielbiam zioła, w każdej ilości, o różnych aromatach. Do tego przepisu władowałem wszystko to, co miałem świeże na kuchennym parapecie. Dzisiejszy wpis jest najlepszym dowodem na to, że na obiad nie musi być mięso. Do makaronu w kształcie muszli wpakowałem lekko przyprawiony twaróg, zalałem to pysznym sosem pomidorowym i całość podpiekłem w piekarniku. Prawdziwa bomba aromatów, która nie jednego zasyci a i mam nadzieję zachwyci.



Składniki:
- 250 g makaronu conchiglioni (muszle)
- 7-8 pomidorów (opcjonalnie 2 puszki krojonych pomidorów bez skóry)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 400g chudego twarogu
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany 18%
- garść świeżych ziół (oregano, bazylia, tymianek)
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oliwy al dente. W między czasie na oliwie szklimy drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy pomidory bez skóry pokrojone w kostkę (razem z sokiem) oraz wszystkie zioła poza pietruszką, nie kroimy ich zbyt drobno. Długie siekanie świeżych ziół powoduje, że tracą one wiele soków i co za tym idzie aromatów. Dodajemy cukier, sól, pieprz i dusimy na wolnym ogniu aż pomidory się rozpadną. Kiedy makaron się ugotuje, czekamy aż trochę przestygnie i faszerujemy go z masy powstałej z wymieszania twarogu, śmietany, jajka, odrobiny gałki muszkatołowej, posiekanej pietruszki, soli i pieprzu. Następnie na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu, układamy na nim makaronowe muszle i całość zalewamy pozostałą częścią sosu. Wstawiamy do piekarnika na 170 C, 20 minut wystarczy. I tak w godzinę otrzymujemy sycące, aromatyczne i przede wszystkim pyszne danie. Smacznego!

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...