Od dawna chodził za mną nowy przepis na rybkę. Przypomniało mi się, że kiedyś robiłem piwne ciasto naleśnikowe do kurczaka i po pewnych modyfikacjach postanowiłem je użyć do ryby, konkretnie dorsza. Tak naprawdę do tego przepisu można wykorzystać każdy filet, zapewne będzie smakował podobnie.
Składniki:
- 4 filety dorsza bez skóry
- 250 ml bulionu warzywnego
- 250 ml piwa o smaku cytrynowym
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Przed przygotowaniem ciasta rybę myjemy, osuszamy, kroimy w paski i solimy z obu stron, a następnie wstawiamy do lodówki. Przepis na ciasto można modyfikować w zależności od posiadanych produktów. Według powyższych proporcji zaczynamy od połączenia oleju, piwa i bulionu, a następnie dodajemy wcześniej wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Jeśli skorzystacie z piwa tradycyjnego, to zwyczajnie dodajcie sok z połowy cytryny. Jeśli nie macie bulionu, to ostatecznie możecie użyć gotowej kostki, wówczas należy ją rozpuścić w szklance wody. Ciasto musi być dokładnie wymieszane, na koniec doprawiamy solą (delikatnie) i pieprzem. Aby uzyskać grubszą panierkę polecam wstawienie ciasta do zamrażalnika, wówczas ładnie zgęstnieje i pozostanie go więcej na kawałkach ryby. Kawałki dorsza maczamy w cieście i smażymy na głębokim oleju na mocno brązowy kolor. Przed podaniem usmażoną rybę pozbawiamy nadmiaru oleju poprzez wyłożenie jej na papierowy ręcznik. Idealnie pasują do tej potrawy słodkie ziemniaki, które wystarczy pokroić na cienkie talarki, posolić, posypać słodką papryką, pokropić oliwą i wstawić do piekarnika na kwadrans, temperatura 150 C. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz