sobota, 10 maja 2014

Kaszanka z grilla

Uwielbiam przepisy, które są genialne w swojej prostocie. Tak jest w przypadku kaszanki z grilla. Oczywiście zawsze można wrzucić ją zwyczajnie na ruszt, ale wystarczą dwa dodatkowe składniki, aby otrzymać danie kompletne i genialne w smaku. Poniższy sposób na przyrządzenie kaszanki pokazał mi w zeszłym roku mój kuzyn Waldek i co ważne, można go wykorzystać także w warunkach domowych, w zwykłym piekarniku.



Składniki:
- 2 szt. kaszanki
- 300g młodej kapusty kiszonej
- 1 cebula

Na rozłożonej folii aluminiowej kładziemy warstwę kapusty kiszonej, najlepiej młodej. Dalej kolejno pióra cebuli, kaszankę i ponownie cebulę i kapustę. Całość zawijamy szczelnie, najlepiej dwukrotnie. Gotową "kanapkę" kładziemy na grilla, pieczemy niecałą godzinkę. Tak przygotowaną kaszankę możemy też zrobić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180C, pieczemy około 20 minut. Idealnym dodatkiem są oczywiście pieczone w folii ziemniaki. Mało pracy a efekt smakowity. Polecam!   

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...