piątek, 16 maja 2014

Pieczone ziemniaki II

Sezon grillowy w pełni, więc na blogu pojawia się kolejny łatwy przepis na pieczone ziemniaki. Oczywiście można je też przygotować w warunkach domowych, w każdym piekarniku. Niezależnie od przepisu i tego co dajemy w środek, polecam wcześniej jednak podgotować ziemniaczki, gdyż wówczas szybciej zrobią się na grillu, w ognisku czy piekarniku.



Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- łyżka masła
- 5 suszonych pomidorów w oleju
- 1/2 łyżeczki ziół prowanslaskich
- 1 ząbek czosnku
- sół
- pieprz

Ziemniaki tak jak wspomniałem wcześniej najlepiej wcześniej podgotować w lekko osolonej wodzie, można to zrobić nawet dzień wcześniej, oczywiście wcześniej trzeba je wyszorować. Farsz przygotowujemy z podanych składników, pomidorki drobno siekamy, podobnie jak czosnek. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i wkładamy w przepołowionego ziemniaka. Gotową kanapkę zawijamy szczelnie w folię aluminiową i wrzucamy na ruszt. Naprawdę polecam, idealnie smakują do wielu grillowanych potraw, szczególnie z przygotowanym wcześniej jogurtowym sosem czosnkowym, na który przepis znajdziecie >>>tutaj<<<. Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Jak dlugo piec w piekarniku ziemniaki? A jak dlugo na grillu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli były wcześniej podgotowane to w piekarniku 15 minut w temperaturze 180C, a na grillu trudno powiedzieć, trzeba sprawdzać widelcem czy są już miękkie ;-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...