środa, 28 maja 2014

Pieczony kurczak z mozzarellą, pomidorami i bazylią

Kolejna wersja pieczonego kurczaka, ponownie składniki ograniczone do minimum ale satysfakcja i odczucia smakowe na bardzo wysokim poziomie. Jedno z moich ulubionych śniadań to właśnie pomidor, mozzarella i bazylia. Postanowiłem ten zestaw połączyć z piersią kurczaka i się nie zawiodłem. Bardzo łatwe w przygotowaniu danie obiadowe idealnie smakujące z pieczonymi ziemniaczkami



Składniki:
- filet z piersi kurczaka
- 10 plastrów mozzarelii
- 15-20 sztuk pomidorków koktaiolowych
- kilka gałązek świeżej bazylii
- sól
- pieprz
- oliwa

Umyte i osuszone mięso dzielimy na dwie połówki, pozbawiamy błonek i doprawione solą i pieprzem kładziemy na dno naczynia żaroodpornego, które wcześniej skrapiamy oliwą. Na kurczaka kładziemy połowę listków bazylii, na to plastry mozzarelli i przepołowione pomidorki cherry oraz pozostałą bazylię. Zamknięte naczynie wkładamy do piekarnika, pieczemy 45 minut w temperaturze 180C, a następnie zdejmujemy pokrywę i dopiekamy jeszcze kwadrans. Tak przygotowane mięso idealnie smakuje z pieczonymi ziemniakami, przepis znajdziecie >>>tutaj<<<. Smacznego!  


3 komentarze:

  1. Takiego dania jeszcze nigdy nie jadłam, a szkoda, bo wygląda znakomicie, a przede wszystkim jest proste i szybkie w przygotowaniu. I zgadzam się z Tobą, z pieczonymi ziemniaczkami to danie byłoby idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Więc nie pozostaje Tobie nic innego jak przygotować sobie takiego kurczaka z ziemniaczkami :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...