środa, 2 lipca 2014

Jajko w pomidorze

Szukając kolejnej alternatywny dla sobotniego śniadania postanowiłem połączyć to, co zazwyczaj znajduje się na moich kanapkach. Tym razem zestaw pomidor, jajko, zielenina, szynka został zapieczony w piekarniku. Mimo czasu oczekiwania na ścięcie się jajka, warto było. Bardzo pożywny a jednocześnie syty pomysł na śniadanie, kolacje a nawet i obiad. 



Składniki:
- 1 pomidor
- 1 jajko
- 1 pieczarka
- 1 listek bazylii
- 2 plastry długo dojrzewającej szynki
- kilka liści szpinaku
- mały ząbek czosnku
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- odrobina masła

Przygotowanie dania zaczynamy od podsmażenia na maśle drobno posiekanej pieczarki oraz wyciśniętego przez prasę czosnku. Po kilku chwilach dodajemy garść liści szpinaku (jeśli są to duże liście, to kroimy je na mniejsze kawałki), całość doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na małym ogniu aż liście zwiędną i cała woda z patelni wyparuje. W między czasie wydrążamy pomidora, solimy i pieprzymy od środka, wkładamy listek bazylii. Następnie przekładamy podsmażoną pieczarkę i szpinak, całość zalewamy jajkiem. Ponownie z wierzchu solimy i pieprzymy, kładziemy drobno posiekany szczypiorek. Pomidora otulamy szynką długo dojrzewając i na wysmarowanym oliwą naczyniu wkładamy do piekarnika, temperatura 180C. Pieczemy, aż do momentu całkowitego ścięcia się jajka. Smacznego!  


2 komentarze:

  1. Mmm... brzmi przesmacznie i prosto, a do tego zdrowo.
    Idealny pomysł na kolację.
    Zainspirowałeś mnie. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, polecam bo to fajna i smaczna odmiana od zwykłych kanapek :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...