czwartek, 14 sierpnia 2014

Faszerowane jajka z orzechami

Cześć! Macie składniki na wczorajszy sos chrzanowy? Jeśli nie, to mam nadzieję że ten przepis skłoni Was do zrobienia obu rzeczy. Bardzo łatwa i smakowita przystawka, śniadanie, przekąska - czy na ciepło, czy na zimno - w zależności kto co lubi. Przedstawiam przepis na faszerowane jajka z orzechami.



Składniki:
- 2 jajka
- łyżeczka szypiorku
- łyżka mielonych orzechów włoskich
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz

Jajka gotujemy na twardo, a następnie przekrawamy na pół i ostrożnie łyżeczką wydrążamy ich zawartość tak, aby nie uszkodzić skorupki. Jajko siekamy dosyć drobno i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Solimy, pieprzymy oraz dodajemy szczypiorek i połowę przygotowanych orzechów. Podsmażoną masę ugniatamy jeszcze widelcem i nakładamy ponownie do skorupek, wierzch posypujemy pozostałymi orzechami. Następnie połówki jajek wkładamy do piekarnika na 180C i pieczemy aż wierzch zacznie się brązowić. Tak jak wspomniałem na początku można je podawać na zimno, ale według mnie lepiej smakują na ciepło razem z sosem chrzanowym. Smacznego!



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...