piątek, 29 sierpnia 2014

Wegetariańskie leczo z cukinii

Ciąg dalszy przerabiania cukinii giganta. Teoretycznie najłatwiej ale i przy okazji bardzo smacznie było przerobić zdecydowaną większość tego warzywa na leczo. Na blogu jest już zeszłoroczna wersja z papryką, kiełbasą i pomidorami w roli głównej. Tym razem jest to przepis wegetariański, takie leczo dłużej postoi w słoikach a kiełbasę zawsze można dodać podczas podgrzewania. 



Składniki:
- 1 duża cukinia
- 1 kg pomidorów
- 3 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 1 papryczka chilli
- 2 marchwie
- 2 czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- duża garść świeżych ziół (bazylia + oregano)
- oliwa
- cukier
- sól
- pieprz

Wszystkie warzywa podsmażamy na oliwie. Paprykę kroimy w kostkę, marchew w talarki, cebulę w pióra,  chilli i czosnek siekamy bardzo drobno, cukinię obieramy ze skóry (jeśli mamy kilka małych to nie jest to konieczne) i także kroimy w kostkę (nieco większą niż paprykę). Następnie wszystko wrzucamy do jednego garnka, dodajemy pokrojone pomidory, trochę wody, zioła, sól, pieprz, cukier i gotujemy na małym ogniu. Z warzyw i ziół musi powstać naturalny sos. Duszenie takiego lecza trwa około 1-1,5 godziny. Na samym końcu doprawiamy jeszcze solą i cukrem. Gorące leczo przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy. Są dwa sposoby pasteryzacji. Pierwszy gotowanie w garnku przez 20 minut, woda sięga do 2/3 wysokości słoików. Drugi sposób to w piekarniku, słoiki ustawiamy na blasze pokrytą papierem do pieczenia, temperatura 120C, czas około 0,5h.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...