Sos chrzanowy w moim wydaniu to alternatywa dla tych co nie przepadają za czosnkiem. Pasuje on idealnie tak do potraw mięsnych jaki np. do jajka. No właśnie, w kolejnym wpisie będzie przepis na coś, do czego ten sos idealnie Wam będzie pasował. Poniższa receptura jest łatwa a jednocześnie o wszechstronnym zastosowaniu.
Składniki:
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 1 łyżka oliwy
- solidna łyżka posiekanego koperku
- kilka kropel cytryny
- sól
- pieprz
Wszystkie podane powyżej składniki łączymy ze sobą dając im przynajmniej 15 minut przed podaniem gościom na połączenie się w lodówce. Ilość chrzanu jest tak naprawdę uzależniona od jego ostrości i własnych upodobań. Dostępne na rynku produkty mają dosyć szeroką skalę mocy więc ilość chrzanu dodanego do sosu jest właściwie ruchoma.
Faktycznie świetna alternatywa dla czosnku .. chrzanowo dla mnie równie smacznie :)
OdpowiedzUsuń